Tuesday, 31 July 2012

~JALAN DAKWAH KITA MASIH PANJANG~~JALAN DAKWAH KITA MASIH PANJANG~

Photobucket


SABDA RASULULLAH ”BARANGSIAPA MATI PADAHA LDIA TIDAK PERNAH BERJIHAD ATAU TIDAK PERNAH BERNIAT HENDAK BERJIHAD MAKA MATILAH DIA SEPERTI JAHILIAH” (BUKHARI & MUSLIM)

     sume org tahu dari dulu sampai skrang orang pompuan takderk yg jadi nabi.. Tapi kite kne INGATTT.. dr perot org pompuanlaa lahirnya seorang nabii.. jadi.. MULIAKANLAH pompuan.. dgan care ape?? bukn dgan pakaian pelik,bkan dgn tayang body, bkan dgn jambul tinggi, bkn jg dgn nafsu serakah..tapi sahabat2.. muliakanlah pompuan spt yg NABI AJAR.. Berikn agama, ajarkn pahala & dosa, ingatkn tntg syurga & neraka!!!!!
sy perlukn org yg mbetulkan kesalahan sy, yg mnaikkan semangat sy bile semangat saya jatuh,dn yg mghargai serta mnyokong kerja sy.

     TAPII..kalu sy dpt org yg mbiarkn @ menyokong kesalahan saya, yg mruntuhkn semangat sy biar semangat sy semakin jatuh, yg x mnyokong kerja sy dn yg sentiasa menyalahkan sy, maafkanlahh sy andai saya sudah tidak boleh bertahann..


sudahlah... pergilah segala kesedihan, pergilah segla kelemahan, pergilah segala kealpaan, sudah tiba masanya kembali kepada Allah......Seorang wanita dengan keperibadiannya yang baik, membawa seribu kebaikan kepada dunia.

Tetapi, seorang wanita dengan keperibadian yang buruk, akan membawa kerosakan kepada dunia.

Jadilah wanita syurga,Peribadinya sederhana,Tidak mudah putus asa,Cita-cita tinggi menembus ke sana!

InsyaAllah.. ♥ "Allah memberikan kemenangan kepada kita adalah disebabkan oleh maksiat yg dilakukan oleh musuh. Jika kita melakukan maksiat sama seperti apa yang dilakukan oleh musuh, nescaya Allah tidak akan memberikan kemenangan itu kepada kita"
 ~Nasihat Umar al-Khattab kpd Saad b Abi Waqas~
     siapa kita untuk tidak mahu menerima teguran. sedangkan Rasulullah pun ditegur dan berlapang dada malah memberitahu kepada umatnya bahawa aku telah ditegur oleh Allah.. betul & tidak dinafikan kadang2 kita susah u merima teguran bilamana kita merasakan diri kita sudah berada ditahap tinggi dari org lain.. tp ingatlah sahabat2 sikap itu adalah sikap mazmumah yang hanyalah datang dr bisikan syaita
n dalam hati kita.. kdg2 kita tidak nampak kelemahan yg perlu dibaiki dlm diri kita dan perkara itu dilihat oleh sahabat2 sekeliling kita, didalam Al-quran sendiri menyebut agar kita sesama umat islam saling nasihat menasihati dan saling tegur menegur demi kebaikan.. bersyukur & blapang dadalah jk masih ada yang sudi menegur agar kita memperbaiki kesilapan kita


     sedangkan kita sendiri tidak pernah datang usrah, kita sendiri tak pernah balas mesej naqib/naqibah, kita sendiri yang tak pernah support naqib/naqibah, bagaimana kita boleh memberi tuduhan yang usrah itu bosan, usrah itu tak best, nqib/nqibah tak kreatif n tak sporting????..... ALASAN!!!!


 
     kata2, tulisan2 kita mestilah seiring dengan kelakuan kita.. jgan sampai apa yang kita perkatakan dan apa yang kita tulis menjadi fitnah kepada diri kita akibat dr kita sendiri tidak melakukannya. hanya berkata2 dan menulis untuk mendapat pujian dan pandangan baik dari manusia.. cubalah berubah.. tidak secara drastik tak pe.. asalkan ada niat dan berusaha untuk berubah.. anda tahu tak cukup yang penting anda faham dan aplikasii.. sayang sumee.


     Dakwah islamiyah tlh mbentuk generasi terhebat dlm kalangan sahabat Rasulullah (kelompok yg besar). generasi ni tidak muncul lg selepas itu, hanya beberapa peribadi tertentu disepanjang sejarah. sedangkn Al-quran yg mjadi sumber dkwah dahulu msih bersama kita, hadith masih disisi kita. hanya yg mbezakn adlh peribadi Rasulullah shj yg tiada bersama kita. adakah itu alasannya?? ermm. kalaulah masalah wujudnya peribadi Rasulullah tu mjadi syarat mutlak dlm menegakkan dakwah ini & kejayaan usahanya, tentulah Allah x mjadikan dakwah ini meliputi seluruh manusia & x mjadikn Rasulullah perutusan terakhir serta x menyerahkan hal ini u diuruskan oleh manusia hingga keakhir zaman.. so, ini tidak bleh djdikn jawapan bg persoalan kegagalan dakwah di zaman ini


     


" orang-orang yang berkecimpung di medan da'wah lebih memerlukan qiamullail, kerana ia boleh menambah bekalan yang melimpah ruah. sebab itulah pada saat permulaan da'wah, Allah menganjurkan RasulNya untuk melakukan qiamullail, agar begindabersedia menerima amanah dakwah yang berat. (surah muzammil: 1-6). bangun di waktu malam merupakan mujahadah untuk memperkuatkan tekad dan keazaman, mengalahkan syaitan, dan melatih jiwa untuk tunduk kepada Allah. "
>>>terus melangkah dik... langkahmu memang tidak mudah, namun, percayalah, Allah sentiasa ada untuk kamu... sayang kamu kerana Allah ♥ ::: ^^
  ( nasihat dr seorang kakak)
zainab al-ghazali ada berkata
kita bukan mengejar masa yang bertahun2, puluhan tahun, ratusan tahun.itu bukan perkara penting dalam umur dakwah & umat.tetapi y penting ialah kita mesti bertahan di atas jalan kita dengan penuh keyakinan, kesejahteraan langkah & kejelasan pemikiran 


     KAU yang mengutuskan duga dan kau jugalah yang mengirimkan hampa.. namun padamu jua diadukan.. merebahkan keresahan dan tangisann.. keranaku tahu inilah kasihMU dan inilah juga cintaMU padaku
1 comment:

لإاله الإ الله

recharge our iman

glitter mouse

sakura